Egyszerű és gyors ünnepi menüsor!

Nyakunkon a karácsony. Sokan vannak, akik túlgondolják az ünnepet főzés szempontjából. Nincs értelme! Nem arról szól egy karácsonyi ebéd vagy vacsora, hogy degeszre együk magunkat és utána órákon át kajakómától szenvedve fekszünk a kanapén. Szóljon arról, hogy remek társasággal, vagy a családdal elfogyasztjuk az ételeket. Íme három egyszerű és könnyű étel, ami maximum 2 óra alatt elkészíthető.

Mentás Zöldborsó-Krémleves-Túró Gombóccal és Fekete Erdei Sonka Morzsával

/4 személyre/

20 gramm light vaj
400 gramm Bonduelle Précuit Vapeur Zöldborsó

Őrölt fehér bors
6 dl zöldség alaplé vagy víz
3 dl laktózmentes zsírszegény tejszín
80 gramm fekete erdei sonka
2 tojás
250 gramm zsírszegény túró
2 evőkanál búzadara
1 teáskanál kókuszvirág cukor
8 nagyobb menta levél + díszítés

A vajat megolvasztjuk és a fagyasztott zöldborsót megpároljuk. Sózzuk, borsozzuk, felöntjük alaplével és tejszínnel, valamint hozzáadjuk az apróbbra vágott mentaleveleket. Felforraljuk és kb. 4-5percig főzzük. Botmixerrel pürésítjük, majd egy finom szűrőn átpasszírozzuk. Melegen tartjuk tálalásig.
A sonkát ropogósra sütjük és késsel apróra vágjuk.
A túrógombóchoz a túrót áttörjük. A tojásokat szétválasztjuk. A sárgáját a kókuszvirág cukorral kihabosítjuk, hozzáadjuk az áttört túrót és a búzadarát. A fehérjéből nagy csipet sóval laza habot verünk. Hozzákeverjük a túrós masszához. Nedves kézzel diónyi gombócokat formázunk és enyhén lobogó, sós vízben kifőzzük.
Tálalásnál a tányérra helyezünk két gombócot, körbe öntjük levessel és megszórjuk bacon morzsával. Mentalevéllel díszítjük.

Sült lazacfilé – vajban párolt spárga – ropogós burgonya – remoulade mártás:
/4 személyre/

– 60 dkg lazacfilé
– 4 evőkanál kókuszzsír
– 40 dkg zöld spárga
– light vaj
– 40 dkg parázsburgonya
– csemege uborka
– kapribogyó
– tárkony
– citrom
– só
– fehérbors
– majonéz /házilag készítve lenmagolajból/
– petrezselyem
– metélőhagyma
– 4 db főtt tojás
– 4 db szardella -elhagyható

A burgonyát megtisztítjuk, formára vágjuk és sós vízben előfőzzük. Közben a sütőt előmelegítjük 200 fokra. Az előfőzött burgonyát leszűrjük, megszórjuk fehérborssal, sózzuk és kókuszzsírral kikent tepsibe tesszük. Megsütjük.

Egy serpenyőben megolvasztjuk a vajat és a megtört /fás résznél eltörik/ spárgát sóval és fehérborssal megpároljuk.

A remouláde mártáshoz a majonézhez keverjük az apróra vágott csemege uborkát, kapribogyót, petrezselymet, főtt tojást, szardellát, tárkonyt. Sózzuk, ha szükséges. Pici fehérborsot tehetünk még hozzá.

A lazacot megszórjuk fehérborssal és sózzuk. 180 fokra előmelegítjük a sütőt. Egy olyan serpenyőben kezdjük el sütni, melyet a sütőbe is rakhatunk. A lazacnak nem érdemes sütés előtt eltávolítani a bőrét, mert így biztos, hogy nem esik szét mozgatása közben. A serpenyőben kókuszzsírt olvasztunk és bőrös felével lefelé kezdjük sütni a halat. Közben citromkarikát helyezünk a hal tetejére. 2 perc után óvatosan megfordítjuk és a másik oldalát is 2 percig sütjük. Végül a 180 fokos sütőben 10 perc alatt készre sütjük.

Fekete Erdő Süti /poharas/:

/6 személyre/

– 500 ml tejszín
– 1 kávékanál vanília kivonat
– 2 evőkanál kókuszvirág cukor
– 400 gramm cukormentes meggy befőtt
– 50 gramm 75% étcsokoládé
– 250 gramm mardék Pannetone, vagy a Mikulásra sütött gyümölcskenyér

A süteményt szétmorzsoljuk és poharakba /5-6 db/ tesszük. A tejszínt a vaníliával és a kókuszvirág cukorral kemény habbá verjük. A szétosztott sütemények tetejére teszünk a meggybefőttből és erre halmozzuk a tejszínt. Végül reszelt csokival megszórjuk.