Márton-napi recept

Közeleg a Márton nap és ilyenkor a mondás szerint “aki ezen a napon libát nem eszik, egész évben éhezik”.
Ez igaz is lehet, de a súlytartó és súlyvesztő diétába beleillik-e a libahús?

Nem mondható, hogy 100%-ban, de nem kell lemondani róla. A trükk, hogy a libacomb vagy a libamell zsírját megfelelően ki kell sütni. Aki nem szeretné mégsem elfogyasztani, az el is távolíthatja sütés után, így az értékes ízanyag megmarad, de a zsíros részt nem fogja megenni.

Sült libacomb, rizi-bizi barna rizsből, vöröskáposzta saláta:

– Személyenként egy libacomb, vagy mell
– lilakáposzta
– köménymag
– babérlevél
– 10%-os ételecet
– édesítőszer /jelen esetben a kókuszvirág cukor a legjobb/
– egész fekete bors
– só
– barnarizs
– kókuszzsír
– fagyasztott zöldborsó
– petrezselyemzöld
– fehérbors

A liba alapvetően elég szívós húsú állat, így nem szabad sajnálni a sütési időt. A comb vagy mell bőrét bevagdossuk, de ügyeljünk arra, hogy a húst ne vágjuk be. Sózzuk, borsozzuk. Egy tepsit kikekünk szilikonecsettel kókuszzsírral, majd beletesszük a combokat bőrével felfelé. A 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük és addig sütjük míg egy kést, vagy hústűt ellenállás nélkül beletudunk szúrni. Ez kb. 1,5 – 2 óra. A sütés végén 220 fokon 10 perc alatt ropogósra pirítjuk a bőrét. Fontos, hogy sütés közben a kisülő zsírral locsolgassuk a húsokat. A készre sült combot vagy mellet sütés után legalább 30-40 percet alufóliával letakarva pihentessük.

A vöröskáposztát vékony csíkokra vágjuk, besózzuk. Egy magasabb falú lábasban megpirítjuk szárazon a köménymagot, babérlevelet és fekete borsot. Mikor a kömény illatozni kezd hozzáöntjük a vizet, ecetet, édesítőt és a sót. Felforraljuk. Közben a káposztából kinyomkodjuk a felesleges levet. A káposztára öntjük egy szűrőn keresztül a forrázó levet. Kihűtjük és hűtőben pihentetjük. Ezt előző nap is elkészíthetjük. A forrázó levet mindenki saját ízlése alapján készítse el, de támogatásként egy kis segítség: 1 fej nagyobb vöröskáposztához: 1 kávéskanál köménymag, 3 db nagyobb babérlevél, 4 dl víz, 2 dl 10%-os ecet, 100 gr kókuszvirág cukor, 1 kávéskanál egész fekete bors.

A barnarizst megfőzzük. Közeben kókuszzsíron megpároljuk a zöldborsót, víz hozzáadása nélkül. A megfőtt barnarizshez keverjük a megpárolt zöldborsót és az apróra vágott petrezselyemzöldet.