Sült Lazac Karfiolpürével és Zeller Salátával

Íme itt is van a második receptúra az ünnepekre, mely igazi ínycsiklandozó étel, s ámbár diétás mellette nagyon finom és illeszkedik a karácsonyi menüdhöz.

Hozzávalók:
– Bőr nélküli lazac filé /50dkg/fő/ 5 db
– Kókusz olaj sütéshez
– Só
– Fehér bors
– Karfiol 1 kg
– Vöröshagyma 1 kisebb fej
– Félkemény sajt 15 dkg
– Szár zeller 4-6 db
– Ecet 1 evőkanál
– Olívaolaj 1 evőkanál
– Napraforgómag 5 dkg
– Petrezselyem 1 csomó

Karfiolpüré:
A hagymát és karfiolt kisebb darabokra vágjuk és sós vízben 5-10 perc alatt puhára főzzük. Leszűrjük, majd botmixer segítségével pürét készítünk belőle úgy, hogy hozzáadjuk a tejfölt és a sajtot. Sóval és borssal ízesítjük.

Zellersaláta:
A zellerszárakat egy zöldséghámozó segítségével hosszában felszeleteljük, majd hideg vízbe áztatjuk kb 2-3 percre, hogy ropogósak maradjanak. Konyhai papírtörlővel leitatjuk róla a nedvességet. Összekeverjük az ecetet az olívaolajat egy salátás tálban és ízesítjük sóval és borssal. A napraforgómagokat egy száraz serpenyőben barnára pirítjuk. A száraz zellert a salátástálba tesszük és összekeverjük az öntettel, majd megszórjuk a pirított napraforgómagokkal.

Lazac:
A lazacfilé mindkét felét megszórjuk sóval és borssal és serpenyőben megsütjük. A sütésnél célszerű az egyik oldalt 6-7, míg a másik oldalt 2-3 percig sütni. Ne szárítsuk ki! A lazac akkor tökéletes ha a belső legvastagabb részén mért maghőmérséklet 54-56 fok között van.