A rizstej

Kezdetben a laktózérzékenyek itala volt, később a vegánoké, mára viszont helyet kapott a legtöbb diétában is, hiszen – bár a cukortartalma nem épp elhanyagolható – a zsírtartalma egészen minimális.
Már az 1900-as évek elején is készítettek belőle italt egy korabeli vegetáriánus szakácskönyv tanúsága szerint, s azóta is népszerű alternatíva a tehéntej kiváltására etikai okokból vagy hypoallergén mivolta miatt.
Akik szeretik az ízét, akár a reggeli kávéban is szívesen fogyasztják, de alapvetően inkább főzési alapanyagnak használjuk. Ettél már rizstejből és jázminrizsből készült tejberizst, rizskochot vagy gyümölcsrizst? Mennyei! Vagy egy tavaszias ragut, főzeléket, amit tejszín helyett ezzel sűrítesz? Parádés! A rizstejet a sima tejhez hasonlóan igen változatosan használhatunk a konyhában, ha épp nem a főzéshez, akkor az edzés utáni fehérjeturmixhoz, vagy épp a reggeli zabkásához. A rizsben található protein hypoallergén fehérjeforrás, mely mind a 9 esszenciális aminosavat tartalmazza, ezen kívül E-, B-vitamin, valamint vas és szerves só tartalma sem elhanyagolható.
A főzés során a vitaminok nagy része ugyan elvész, de az ásványi anyagok és az aminosavak nem, így bátran kreatívkodjunk a konyhában, akár nyersen, akár főzéshez szeretnénk használni a rizstejet. Mi sem teszünk másképp a LifeT!LT FOOD fogásainak megalkotása közben, így gyakran találkozhatsz vele ételeinkben.