A gyömbér

Jó látni, hogy ez a fura formájú gyökér egyre inkább a hétköznapjaink állandó résztvevőjévé válik. Régen a gyömbér különlegességnek számított, ma azonban nemcsak a hipermarketek, de a legapróbb kisboltok zöldség-gyümölcs részlegén is megtaláljuk.
Ez az alapanyag nemcsak nagyon jellegzetes ízével és illatával nyűgöz le bennünket, de a gyógynövények között is igen előkelő helyen tarthatjuk számon, ráadásul hihetetlenül sok ideig elvan a zöldséges kosarunkban, vagy a hűtő ajtajában. A gyömbér segít az émelygésen, ezen kívül köhögéscsillapító, görcsoldó, gyulladáscsökkentő, emésztéskönnyítő és antibakteriális hatása is ismert. Jelentős mennyiségben tartalmaz A-, C-, E- és B-vitaminokat, valamint gazdag magnéziumban, foszforban, káliumban, vasban és cinkben.
Ez a nagyszerű immunerősítő növény ráadásul különösen sokoldalúan használható a konyhában, hiszen amellett, hogy készíthetünk belőle forróitalt, teát, vagy nyáron frissítő üdítőt, fűszerezhetjük vele keleties ízvilágú fogásainkat, de még a nagymama húslevesébe is belecsempészhetjük!
Erős aromájú gyógynövény, ami ugyanakkor remekül harmonizál édessel (főleg a mézzel) és sóssal (szójaszósszal például), valamint a savanyúval is, elválaszthatatlan barátja a fokhagymának, kiválóan passzol a szárnyasokhoz, a halakhoz, és új dimenziókba emeli a zöldségeket is. Akkor is ajánlanánk, ha nem szerepelne a LifeT!LT diétás étrendjében ez az alapanyag, de annyira szuper, hogy természetesen mi sem hagyhattuk ki ételeinkből. Gyömbérre fel!