Hogyan sűrítsünk diétásan?

Séfünk praktikus tanácsa az önmagával sűrítésre vonatkozóan:
Az önmagával sűrítés esetén a főzelék íze sokkal intenzívebb. Állagra ugyanolyan mintha lisztet használtunk volna. Viszont szervezetünket megkíméljük a liszt vagy keményítő beviteltől. Készítéskor nincs nagy mennyiségű vivőanyag, így a friss zöldségek vitamintartalma is szinte teljesen megmarad.
Főzelékek esetében működik az önmagával sűrítés, azonban kivételt képeznek a sóska, spenót, zöldbab és fejtett bab. Ezek esetében ne próbálkozzunk ezzel a technikával.

Önmagával sűrített zöldborsófőzelék:

– mirelit zöldborsó
– nagy csokor friss petrezselyem /ne használjunk szárítottat/
– kókuszvirág cukor, abban az esetben, ha nem lenne elég édes
– kókuszzsír
– friss tanyasi tojás
– só
– fehér bors
– rizstej /vagy 1,5%-os tehéntej/

Egy lábasban felolvasztjuk a kókuszzsírt és hozzáadjuk a még fagyos zöldborsót.
Pároljuk, de ne fedő alatt, mert a fagyasztás során keletkezett felesleges nedvességet szeretnénk, ha elpárologna. Sózzuk borsozzuk és az apróra vágott petrezselymet is beletehetjük. Felöntjük rizstejjel. Ha a zöldborsó megfőtt egy edénybe kiszedjük a fele mennyiségű borsót és levet, majd botmixerrel pürésítjük. Visszaöntjük az egészben hagyott borsóhoz, így gyakorlatilag liszt hozzáadása nélkül besűrítettük a főzelékünket. Amennyiben nem találjuk elég édesnek, úgy kókuszvirág cukorral még édesíthetjük. A tojást bő sós vízben megfőzzük. Tányérba szedjük, petrezselyemmel díszítjük.